De uitvaartbus

De uitvaartbus.

interieur uitvaartbus

 

 

 

 


Toen een dorpsgenote overleed na een akelige ziekteperiode baarden we haar thuis in de huiskamer op met een lichte balseming, zodat er geen koeling nodig was.
Ze kon daardoor  op bed liggen i.p.v. in een kist.
Enkele dagen na haar overlijden had zij jarig zullen zijn. Die avond vierde de familie met een klein groepje intieme vrienden een feestje rond haar baar. Zó klopte het voor hen.
Verder bleef de familie graag in de eigen besloten kring, óók bij de uitvaart.

De dagen verliepen in harmonie.
Zachte muziek aan, koffie en chocolaatjes op tafel en veel samen herinneringen ophalen.
De avond vóór de dag van de crematie legden we haar met elkaar in de gekozen kist. Zo konden haar man, kinderen en kleinkinderen nog wat wennen aan die andere aanblik voordat we de volgende dag de kist moesten sluiten.
‘s Morgens verrichtten we die altijd weer moeilijk handeling.

Wat later zette de familie haar kist in de uitvaartbus waarmee we naar het crematorium reden. Een kleine bus die plaats biedt aan een overledene en 15 familieleden.

Onderweg maakten we een stop bij het familiebedrijf dat nu door de kinderen wordt geleid. Alle medewerkers stonden daar klaar om haar de laatste eer te bewijzen, heel indrukwekkend.
Daarna gebruikten we in het crematorium een familiekamer voor een laatste samenzijn.  Hoe moeilijk ook, zo onder elkaar was het laatste afscheid nog net dragelijk…..