Familieperikelen 2

Ik vertel u vast niks nieuws: in vrijwel élke familie is er wel wat.
Hoe klein of groot een familie ook is, volledige harmonie tussen alle leden is nou eenmaal zeldzaam.
Oud zeer komt onvermijdelijk omhoog als er iemand sterft. In het dagelijkse leven speelt dat vaak geen rol (meer). Maar in de bijzondere dagen rond een overlijden komen de nabestaanden vaker bijeen dan gebruikelijk en zijn er emotionele beslissingen te nemen. Of leiden ogenschijnlijk eenvoudige beslissingen tot spanningen. Over wie het eigenlijk voor het zeggen heeft, of door vroeger ervaren pijn, om maar wat te noemen. Bovendien gaat iedereen anders om met een verlies.

Wat is het mooi om te zien hoe nabestaanden soms onverwacht een teer punt juist weten te verzachten.
Bijv. als een bonkige realist tegen zijn veel gevoeliger zus zegt: “Waarom zet je geen twee maar drie vlinderkandelaars op vaders kist, ook één voor je overleden kindje”. Moeder en zus waren aangenaam verrast, haar pijn door dat verlies van haar ongeboren kindje was niet eerder door hem zo erkend….

Soms kan ik onopvallend bijdragen aan een betere verstandhouding in die dagen. De juiste vraag stellen bijv., of een beetje humor op het juiste moment. Het is en blijft een kwestie van goed aanvoelen. En gelukkig kan ik dankzij mijn jarenlange ervaring als mediator echt neutraal helpen ruimte te maken voor ieders behoeftes. Fijn als dat lukt…

kistvlinder


Kistvlinders die Radboud Spruit in een werkgelegenheidsproject
in Bangladesh laat maken. Ze kunnen de kist sieren als sluitingen
(dan vervangen ze de "gewone" schroeven) en kunnen na de plechrigheid 
in een bijpassende kandelaar mee met de (klein-)kinderen.